Skrevet av Teamet i Share
Fredag 4. mars 2022

Å låne bort bilen til venner uten Share

Vi heier på deling og ser at mange andre gjør det samme, men dessverre er det ikke uten risiko. Det er en av grunnene til at vi har laget Share. Vi skal ikke bare gjøre det enkelt, men også helt trygt å dele mer. Så hva skjer om noen krasjer en lånt bil uten Share?

Konsekvensene av å krasje lånt bil uten Share:

Slik forsikring fungerer i dag er det bileier som er ansvarlig for bilen dersom noe skulle skje, uavhengig av hvem som kjører. Det betyr at dersom noen skader en bil de har lånt er det fremdeles eieren av bilen som må dekke kostnadene i form av egenandel og bonustap. I Norge er det vanlig å ha en egenandel ved skade på mellom 4000-8000 kroner, men det er også mange med så høy egenandel som 12.000-16.000 kroner. På toppen av dette taper eieren deler av sin «forsikringsbonus» som er deres belønning for å kjøre skadefritt over tid. Dette vil øke deres månedlige forsikringspremie frem til de når «toppbonus», som kan ta flere år. Da kan det fort bli veldig dyrt å krasje i lånt bil - for eieren.

Dersom det skulle skje noe havner alt ansvaret i fanget på eieren. Låner av bilen har ikke noe juridisk ansvar til å dekke disse kostnadene, og bileier vil ikke få noe ekstra hjelp fra sitt forsikringsselskap. I stedet blir det opp til eier og låner å gjøre opp seg imellom. Dette er en veldig ubehagelig situasjon ingen ønsker å være i. Derfor er det enklere for mange å svare nei når noen spør om å låne bilen, uansett om de stoler på den som spør eller ikke.

Vær også oppmerksom på at ikke alle bilforsikringer inkluderer sjåfører under 23 år. Dette koster ekstra hver måned og er vanligvis noe ingen betaler for med mindre det er nødvendig. Dersom det oppstår en skade og sjåføren er under 23 år uten at dette er dekket er normal praksis at forsikringsselskapet dobler eller tredobler egenandelen. Med andre ord er det ikke ulovlig, men den totale kostnaden kan bli veldig høy.

Share gir lån av bil trygge rammer

Vi er overbevist om at dersom deling mellom venner skal bli enklere, må vi løse dette problemet og gi trygge rammer til lån av bil. Når man låner bil med Share følger det en midlertidig låneforsikring fra If som dekker bileiers egenandel og bonustap, og fjerner den økonomiske risikoen. Dersom noe skulle skje mens man låner bilen ordner Share alt sammen uten at man trenger å ha den vanskelige samtalen. Ved skade er egenandelen kun 3000 kroner som betales av den som har lånt bilen uavhengig av alder, og det er ikke noe bonustap.

Share er mer enn bare forsikring

Vi ønsker å gjøre bildeling så enkelt og trygt som mulig, og derfor er Share mye mer enn bare forsikring. Blant annet er vi opptatt av å gjøre det enkelt for den som låner å gjøre opp for seg på en ryddig måte når turen er ferdig. Vi opplever at de fleste som låner bil ser på dette som en selvfølge, men det er ikke så lett som man tror.

Om man ikke eier bil selv er det nesten umulig å vite hvilke kostnader som faktisk oppstår ved bruk av bil. Disse kostnadene går direkte til bileier og det kan være med å skape frustrasjon i etterkant. Eksempler på usynlige kostnader som ofte blir oversett er bompenger og slitasje. En kjøretur fra Oslo til Drammen og tilbake koster for eksempel over 70 kroner bare i bompenger.

Bruker man Share beregner appen alle kostnadene fra turen og gir låner muligheten til å raskt Vippse beløpet til den de har lånt bilen av. Da slipper eieren å føle at de må betale for å låne bort bilen, og låner kan være trygg på at de har gjort opp for seg. 

Vi skal gjøre deling hyggelig

Utover å gjøre det enkelt og trygt å dele bil vil vi også gjøre det hyggeligere. Det er veldig hyggelig å få lov til å låne bil av venner, og da er det også fint å kunne gi noe tilbake. I første omgang jobber vi mot å kunne tilby billigere bilvask på bensinstasjoner slik at bilen leveres tilbake skinnende ren, men vi har også mange andre ideer vi gleder oss til å introdusere!

Alt dette er noe vi skal forsette å jobbe med slik at flere får lyst til å dele mer med trygge rammer. 

Om du har noen gode ideer er vi alltid interessert i å høre fra deg. Send oss en mail på hello@getshare.no så ser vi hva vi får til!

Hilsen oss i Share❤️